Dragi otroci, učenci in starši! 

Za nami je povsem neobičajen teden, poln negotovosti, nepredvidljivosti in zaskrbljenosti. Teden, ki se nam bi zdel še pred mesecem dni povsem nedojemljiv, fiktiven, kot bi bil zrežiran po filmskem scenariju. Pa vendar so skoraj čez noč  v naš vsakdan zakorakale  še kako nujne zapovedi, omejitve, pozivi in priporočila s strani pristojnih in vseh tistih, ki se po vseh svojih najboljših močeh iz dneva v dan nesebično trudijo, da bi premagali neslišnega sovražnika in pomagali vsakomur, ki je pomoči potreben. Iskrena hvaležnost vsem!

Danes je sobota in ko se ozrem nazaj v teden, ki se počasi preveša v novega (po šolskem koledarju tridesetega po vrsti), lahko rečem, da je bilo kljub vsemu v teh dneh tudi marsikaj pozitivnega, vzpodbudnega in lepega. Po začetniških skrbeh, razmišljanjih, predvsem s strani učiteljev, kako načrtovati in izpeljati pouk na daljavo, da bi se pri tem lahko čim bolj kvalitetno in uspešno realizirale najpomembnejše učne vsebine, učni cilji in da bi pri tem imeli vsi učenci čim bolj enake možnosti za sprejemanje posredovanih vsebin, je pouk na daljavo že v tem tednu bolj ali manj uspešno stekel. Odgovornost učiteljev do opravljanja svojega poklica in poslanstva je pripeljala do iskanja novih in različnih poti, koliko, kako in na kakšen način učencem posredovati vsebine. Vse poti pa so imele že omenjen skupni cilj. Da so zadeve uspešno stekle, gre zahvala tudi staršem oz. vsem tistim, ki ste bili učencem v pomoč pri uporabi nove učne tehnologije, posredovanju učnih vsebin, povratnih informacij … Tudi otroci so se čez noč  znašli v povsem novih, neobičajnih učnih in življenjskih situacijah, v katerih še kako potrebujejo pomoč, podporo, občutek varnosti  in spodbudne besede staršev, učiteljev, drugih odraslih, starejših sorejencev …  Dnevi, ko moramo biti zaradi koronavirusa doma, niso počitnice. Učitelji, in verjamem da tudi starši, želimo, da učenci ostanejo v dobri šolski-učni formi, vse dokler se ne bomo zopet z veseljem usedli nazaj  v »dobre, stare« šolske klopi. Učenci naše šole so vse to vzeli zelo resno, vestno in odgovorno (zaradi tega sem iz dneva v dan res vesela in ponosna na prav vsakega izmed njih), saj vsakodnevno izpolnjujejo šolske obveznosti in naloge, ki jim jih učiteljice, ki poučujemo na leški šoli vsaka na svoj način in po svojih najboljših močeh posredujemo (verjamem, da tudi vsi ostali učitelji). Tudi v želji in upanju, da jih šolsko delo doma vsaj za nekaj časa, pa čeprav samo v mislih, popelje nazaj v ustaljen, poznan, varen in bolj predvidljiv »šolski svet« kot je današnji.

Ko se z mislimi sprehodim čez pretekle dni, spoznam, da  vsakodnevno s pozitivnim vznemirjenjem pričakujem in spremljam odzive učencev, ki mi jih na elektronski naslov pridno pošiljajo v okviru učenja na daljavo. Ja, in marsikaj zanimivega, ustvarjalne, lepega so nam že napisali,  fotografirali in poslali. Prijetni so trenutki, ko ti učenci – otroci s svojo  izvirnostjo, igrivostjo, prisrčnostjo pričarajo  veselje, zadovoljstvo in nasmeh na obraz in te vsaj za trenutek odpeljejo stran od vsakdanjih skrbi, resničnosti.

V teh dneh prav tako pomislim  na naše najmlajše – otroke iz vrtca in njihove vzgojiteljice. Vsakodnevno smo se srečevali, najpogosteje v jedilnici, kamor nas je vselej vabil vonj skrbno pripravljenih obrokov naše  kuharice Marte. Tudi učenci so, če se je le dalo, radi »smuknili« k najmlajšim v igralnico ali na igrišče ter se z njimi poigrali. Zagotovo pogrešamo eden drugega. Da bi v teh dneh nekako obdržali  stike, se povezali, »družili«, si polepšali popoldneve, predlagam, da tudi starši vrtčevskih otrok napišete kakšno sporočilo, pošljete kakšno fotografijo (seveda če imate možnost in si to želite) na enega izmen elektronskih naslovov vaših vzgojiteljic ali nas učiteljic. Vsak konec tedna bomo utrinke strnili v zapis, ga objavili oz. vam ga  posredovali  z namenom in v duhu širjenja pozitivne energije ter optimističnega pogleda na svet.

Utrinke današnjega tedna si poglejte v priponki. … toliko za pokušino tega tedna in s pogledom v izzive prihajajočih dni. Ostanite zdravi, dosledno upoštevajte vsa navodila pristojnih in ostanite doma.

Učiteljica Klavdija Kodrun, vodja POŠ Leše

utrinki_1_teden (2)

Related Images:

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)